Visa Σφραγίδα ΗΠΑΤα διεθνή προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής με βάση την ταξινόμηση Q-1 αποσκοπούν στην παροχή πρακτικής κατάρτισης ή απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αλλοδαπούς οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τους, μοιράζονται με το αμερικανικό κοινό την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του σπιτιού τους χώρες. Κοινώς γνωστή ως Disney Visa, αυτή η επιλογή βίζα είναι διαθέσιμη για θεσμικά προγράμματα που μπορούν να προσφέρουν μια δημόσια εμπειρία για μια χώρα, έθνος ή ξένη εθνική κουλτούρα.

Για να είναι κατάλληλη, η πολιτιστική ανταλλαγή πρέπει να πραγματοποιείται σε σχολείο, μουσείο, επιχείρηση ή άλλη εγκατάσταση όπου το αμερικανικό κοινό ή τμήμα κοινού που μοιράζεται κοινό πολιτιστικό ενδιαφέρον εκτίθεται σε πτυχές ξένης κουλτούρας σε ένα δομημένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα πρέπει να έχει ένα πολιτιστικό στοιχείο που αποτελεί ουσιαστικό και αναπόσπαστο μέρος της απασχόλησης ή της κατάρτισης των επισκεπτών της διεθνούς πολιτιστικής ανταλλαγής. Η πολιτιστική συνιστώσα του προγράμματος πρέπει να σχεδιάζεται για να παρουσιάζει ή να εξηγεί τη στάση, τα έθιμα, την ιστορία, την κληρονομιά, τη φιλοσοφία ή τις παραδόσεις της χώρας εθνικότητας του επισκέπτη της διεθνούς πολιτιστικής ανταλλαγής. Η συνιστώσα απασχόλησης ή / και κατάρτισης του προγράμματος μπορεί να μην είναι ανεξάρτητη από την πολιτιστική συνιστώσα του προγράμματος και πρέπει να είναι το όχημα που χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων της πολιτιστικής συνιστώσας του προγράμματος.

Προκειμένου ένας εργοδότης των ΗΠΑ να πληροί τις προϋποθέσεις, πρέπει να δραστηριοποιείται ενεργά στις ΗΠΑ και πρέπει να διατηρεί ένα καθιερωμένο διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής. Επίσης, ένας δυνητικός εργοδότης των ΗΠΑ πρέπει να προσφέρει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας του κατόχου θεωρήσεων Q-1 συγκρίσιμες με αυτές που χορηγούνται στους τοπικούς εγχώριους Αμερικανούς εργαζόμενους που απασχολούνται με τον ίδιο τρόπο καθώς και να αποδείξει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Για να μπορεί ένα άτομο να μπορεί να ταξιδέψει με μια θεώρηση Q-1, πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • να είναι τουλάχιστον 18 ετών κατά την υποβολή της αναφοράς και να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους.
  • Να πληροί τις προϋποθέσεις για την απασχόληση ή την κατάρτιση που αναφέρονται στην αναφορά · και
  • να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά σχετικά με τον πολιτισμό της χώρας καταγωγής τους στο αμερικανικό κοινό.
  • Έχουν κατοικήσει και ήταν σωματικά παρόντες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για το αμέσως προηγούμενο έτος, εάν είχαν προηγουμένως γίνει δεκτοί ως διεθνείς επισκέπτες πολιτιστικών ανταλλαγών.
  • Οι αλλοδαποί Q-1 διατηρούν νόμιμη κατάσταση στις ΗΠΑ μόνο όταν συμμετέχουν στην εγκεκριμένη εκπαίδευση ή / και απασχόληση.

Μόλις εγκριθεί μια αίτηση Q-1, η διάρκεια της παραμονής θα είναι ο χρόνος που απαιτείται για το εγκεκριμένο πρόγραμμα ή 15 μήνες, όποιο από τα δύο είναι μικρότερο. Το συνολικό χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει ένας ξένος Q-1 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των 15 μηνών, παρόλο που ένας προηγούμενος δικαιούχος του Q-1 μπορεί να συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών εάν έχει διαμείνει και ήταν φυσικά παρών έξω από τις ΗΠΑ για τουλάχιστον ένα έτος (με εξαίρεση τις μικρές επισκέψεις των ΗΠΑ).

[printfriendly]